T.T.V. Tanaka

Dames 1 is er vanmiddag in geslaagd om te promoveren naar de Eredivisie! Op bezoek bij Disnierats werd er met 7-3 gewonnen, waardoor de dames één wedstrijd voor het einde niet meer in te halen zijn. Het is de derde keer, en de eerste keer sinds 1979, dat in de 50-jarige historie van Tanaka er een damesteam het hoogste competitieniveau van Nederland weet te bereiken.

Het team, bestaande uit Sophie Dijkers, Janine Snoep, Femke Boot en Julia Janssen, wist dat het een beslissende wedstrijd tegemoet zou gaan. Eén week eerder werd de eerste nederlaag van het seizoen geïncasseerd tegen naaste belager De Treffers uit Roelofarendsveen (4-6). Toch had het enige damesteam uit de regio zuidwest-Nederland een ruime marge opgebouwd, waardoor uit bij de andere concurrent Disnierats zes punten voldoende zou zijn voor het kampioenschap. Het resultaat is bekend. Uit in Hoorn beslisten de dames de titelstrijd door met 7-3 richting Etten-Leur te vertrekken.

Dames 1 begon uitstekend aan het duel. Femke versloeg haar tegenstander met 3-1 en gaf het team direct vleugels. Het was zo’n dag waarop alles de goede kant op viel. Julia won in een vijfde game haar wedstrijd en verdubbelde de score. Nadat ook Sophie haar tegenstander geen ruimte gaf en de dubbel na een 2-0 achterstand werd omgezet in een 3-2 winstpartij, kon de champagne voorzichtig koud worden gezet. Femke won ook haar tweede wedstrijd, waardoor Sophie het beslissende punt kon binnenhalen. Haar tegenstander speelde echter een goede wedstrijd en zette de stand op 1-5. Julia kwam hierna binnen no-time met 2-0 voor. Met een uiteindelijke 3-1 winst sleepte ze het beslissende zesde punt binnen.   

Voorafgaand aan het seizoen was het doel gesteld om mee te dingen om de eerste twee plaatsen die respectievelijk directe promotie en een promotiewedstrijd zouden betekenen. Het seizoen begon voor de dames al met een kickstart. In de eigen Tanakahal werd DeBoer Taverzo met de maximale score, 10-0, verslagen. Het bleek de opmars richting iets moois. De dames stonden op de helft van de competitie bovenaan door louter overwinningen te boeken. Achtereenvolgens werden zeges geboekt op SVE (7-3), De Treffers (6-4), Disnierats (7-3) en Hilversum (8-2).

Zoals gezegd wisten alleen De Treffers en Disnierats enigszins aan te haken. De twee concurrenten wisten op de zesde speelronde nog wel wat in te lopen op de dames, maar dit puntenverlies werd een week later weer weggepoetst. De nederlaag van vorige week tegen De Treffers bleek uiteindelijk niet meer dan een incident, toen vanmiddag de apotheose van het seizoen volgde in Noord-Holland.

Met promotie naar de Eredivisie bereikt een damesteam van Tanaka voor de derde keer in de 50-jarige clubhistorie het hoogste Nederlandse niveau voor vrouwen. De eerste keer vond plaats in 1975 met Marianne Wagemakers, Addy Snijders, Jolanda Noordam en later Lisette Vaessen met Peter Ruedisueli als coach. In de voorjaarscompetitie van 1977 degradeerde het team, maar promoveerde het seizoen daarop weer direct terug naar het hoogste plan. Hierna volgde een periode waarin het tot 1979 onafgebroken in de Eredivisie speelde, totdat er weer een degradatie plaatsvond. 40 jaar na dato is er, uitgerekend in het gouden jubileumjaar van de club, eindelijk weer Eredivisietafeltennis te bewonderen in de Tanakahal.